Design

Perła designu

Jak wiele wygrać można dobrym designem o tym wspomnę w dzisiejszym poście. Restauracje McDonald w Polsce znają chyba wszyscy. Niektórzy tam jedzą i mówią o tym, są też tacy, co jedzą i nie mówią o tym i pewnie tacy, co nie jedzą tam wcale też się znajdą. Jednak o jedzeniu nie będę pisać lecz o wnętrzach, a konkretnie designie.

Czy perła błyszczy zawsze tak samo?

Pewnie zdążyliście zauważyć, że restauracje McDonald przechodzą ostatnio swoją wizualną metamorfozę wnętrzarską. Nie modne imitacje marmurów odchodzą w niepamięć. Właśnie jakiś czas temu skończyła się era pierwszego McDonalda w Krakowie na ul. Floriańskiej, który był prawie w całości wyłożony płytami imitującymi marmur. Ta pierwsza restauracja tej sieci w Krakowie jest dziś wykończona przyjaznymi kolorami i grafikami, które wpasowują się w gusta potencjalnych klientów. Może to i dobrze, że jest ładnie i nowocześnie tylko jakoś ten design smaku bułce od hamburgera nie dodaje i pewnie nie doda. Choć może?

Odkryć perły blask.

Głównym gościem tego wpisu miało zostać i zostaje KRZESŁO. Uwaga! Nie byle, jakie krzesło. Krzesło, które pewnie już wiele osób zna, także za sprawą McDonalda.  Eames z roku 1950 projektu Charles & Ray Eames produkowane przez Vitra. Ten najbardziej znany produkt marki Vitra, który jest klasykiem skandynawskiego designu zagościł w niejednej restauracji McDonald. Nie wiem czy są to produkty oryginalne. Jednak taka ikona designu w sieciowej restauracji typu fast food to trochę nie w smak, a z drugiej strony to krok do wkraczania dobrych projektów w przestrzeń dostępną dla wszystkich. Podobno: „Design ma onieśmielać. Dyscyplinować. Pokazywać człowiekowi właściwe miejsce.” [ Marcin Wicha Jak przestałem kochać design]. Najsłynniejsze krzesło Eamsów zapewne zawsze wygląda tak samo czy stoi ono w ekskluzywnym salonie mebli, w restauracji McDonald czy w Twoim apartamencie. Czy jednak błyszczy tak samo? Jest taka jedna myśl, która daje tej ikonie designu szansę na jak najlepszy błysk: „Moim zdaniem, gdyby tu przyszli urzędnicy, którzy się zajmują tematami społecznymi, toby zobaczyli, jak można budować wspólnie społeczne normy. Wcale nie przy pomocy policji, nakazów, zakazów, ale właśnie estetyki. Nie wolno równać w dół, trzeba równać w górę. Szacunek za szacunek.” [ Grażyna Kulczyk ‘Potrzeba publicznego luksusu’].

44030000_EPCUNG210-1_EPCFAB200-01 44030000_EPCUNG210-1_EPCFAB200-21 44030500_EPCUNG211-4_EPCFAB211-03_EPCFAB200-01 44030500_EPCUNG211-4_EPCFAB211-03_EPCFAB200-03

VITRA

restauracja McDonald (3)restauracja McDonald (2)restauracja McDonald (1)restauracja McDonald (4) restauracja McDonald (5) restauracja McDonald (6)restauracja McDonald (7)

Były to przykłady współczesnych aranżacji wnętrz restauracji McDonald z różnych krajów.

autor: Karolina Michałkiewicz
foto: domosfera, vitra

4 comments on “Perła designu

  1. Eams’om przyświecała idea, by umożliwić “zwykłym ludziom” dostęp do dobrze zaprojektowanych przedmiotów/mebli. Mc’Donalds w pewien sposób realizuje tę filozofię

  2. Mcdonald pozostanie Mcdonaldem, ale cieszę się, że przez zmianę designu odrobinę mniej straszy na Floriańskiej i Szewskiej, aczkolwiek generalnie wolałabym aby na takich ulicach fast foodów nie było 🙂

  3. Fanką jedzenia z McDonalda nie jestem, ale często podoba mi się tam zarówno sposób aranżacji przestrzeni, jak i wybrane materiały i produkty. W pełni podzielam zdanie P. Kulczyk.
    A McDonalda na Floriańskiej wspominam z sentymentem – ach, te studenckie czasy 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TOP